top of page

BiE Greek-British Initiative 

Britain in Europe's Greek-British Initiative (GBI) aims to provide a platform for the analysis of the post-Brexit relationship between Britain and Greece, as a case study for the analysis of the relationship between Britain and European countries after Brexit. 

The initiative takes its source in the continued refusal of the UK Government to recognise the rights of EU citizens in the UK. The Initiative seeks to influence public policy through research, including in relation to the protection of EU citizens' (including Greek citizens') rights in the UK. The Greek-British Initiative aims to act as a gateway for the creation of a network of legal experts and other academic researchers, members of civil society, representatives of relevant UK and Greek state authorities and other groups representing the interests of Greek and British citizens in the UK and Greece respectively.

H ανεξάρτητη δεξαμενή σκέψης «Η Βρετανία στην Ευρώπη» ανακοινώνει την ανάληψη «Ελληνο-Βρετανικής Πρωτοβουλίας», η οποία πηγάζει από την ανάγκη να υπάρξει αντίλογος στην επίμονη άρνηση της βρετανικής κυβέρνησης να εγγυηθεί το δικαίωμα παραμονής των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης – συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων – στη Μεγάλη Βρετανία μετά το «Μπρέξιτ», αλλά και από την ανάγκη διατήρησης στενής σχέσης συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας μετά την έξοδο της τελευταίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Για αναλυτικές πληροφορίες βλ. την επιστολή ανακοίνωσης της Πρωτοβουλίας. 

"We the British, you (EU citizens in the UK) the foreigners"

BiE Director had an opinion piece published in Greece's historic daily newspaper, Ta Nea, commenting on Boris Johnson's xenophobic, last-minute, attack on EU citizens in the UK, who, the PM said, had "treated the UK as though basically it [was] part of their own country".

 

He was also interviewed by Greek radio (Real FM and Skai radio), drawing on how the populist narrative had quickly taken attention away from Boris Johnson's attacks on the rule of law. 

 

He commented on the election result for Proto Thema Radio, on Friday, December 13, and on Saturday December 14 he was quoted in an article in Ta Nea, noting that the election result had sealed the Conservatives' transformation into the (real) Brexit party. 

BiE Director on Greek national radio broadcaster about the UK election results

BiE Director speaks to Greek national radio broadcaster (Proto Programma) about the UK election results.

Ο Ιδρυτής του think tank "Britain in Europe" μιλά στην Ειρήνη Γιανναρά και στην εκπομπή "Ιδεοδρόμιο...απ΄άκρη σ'άκρη" στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ για το αποτέλεσμα του εκλογών στην Μ.Βρετανία, τα επόμενα βήματα της χώρας προς το Brexit, τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις προσδοκίες των Βρετανών.

Το ανερχόμενο κίνημα κατά του Μπρέξιτ

Σε άρθρο του στα Νέα (31 Οκτωβρίου 2018) ο διευθυντής της ΕΒ πρωτοβουλίας σημείωσε πως η μαζική συμμετοχή στη διαδήλωση κατά του Μπρέξιτ μπορεί να αποτελέσει αντίβαρο στην επιχειρηματολογία ότι «ο λαός μίλησε» και ότι η αποχώρηση από την ΕΕ (χωρίς δημοψήφισμα επί της όποιας συμφωνίας) επιβάλλεται ώστε να γίνει σεβαστή η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας.

Μπρέξιτ και συνταγματικό έλλειμμα

Σε άρθρο του στην εφημερίδα Τα Νέα, στις 17 Ιουλίου του 2018, ο διευθυντής της ΕΒ Πρωτοβουλίας Δημήτρης Γιαννουλόπουλος υπογράμμισε το πολιτικό και συνταγματικό έλλειμμα και την πρωτοφανή έλλειψη σχεδιασμού σχετικά με την ολοκλήρωση της διαδικασίας για το Brexit.

"Quo Vadis Great Britain"

To Μπρέξιτ θα αποτελέσει φαινομενικά μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την ΕΕ το έτος 2018. Η έως τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων δείχνει, ωστόσο, ότι η ΕΕ θα προσεγγίσει το θέμα από ιδιαίτερη θέση ισχύος, αναφέρει σε εκτενές άρθρο του στην Κυριακάτικη εφημερίδα «Νέα Σελίδα» ο ιδρυτής της Ελληνο-Βρετανικής Πρωτοβουλίας Δημήτρης Γιαννουλόπουλος.

 

Brexit arguably constitutes one of the key challenges that the European Union will face in the year 2018. But progress with the Brexit negotiations so far demonstrates that the EU has the upper hand in them, and is in a position of power vis-a-vis argues the founder of the Greek-British Initiative in his latest piece in the Greek Sunday paper Nea Selida.

The Corbyn phenomenon

Analysis by Dimitrios Giannoulopoulos in Greek Sunday paper 'Nea Selida', as part of special feature on 'social democracy now and in the future'.

Ανάλυση του Δημήτρη Γιαννουλόπουλου ως προς το "φαινόμενο Κόρμπιν" και τη σημασία του για τη σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα (δημοσίευση σε ειδικό ένθετο της Νέας Σελίδας μαζί με αναλύσεις των Κουβέλη, Παπαδημούλη, Πρωτόπαπα, Σαχινίδη, Ξενογιαννακοπούλου και Κοντιάδη). 

Ο χειμώνας έρχεται, το Μπρέξιτ θα αργήσει

Άρθρο του Γιάννη Ανδριτσόπουλου στην εφημερίδα Τα Νέα (4/11/2017), με δηλώσεις του Δ. Γιαννουλόπουλου σχετικά με την καθυστέρηση από πλευράς Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ να αναγνωρίσουν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών μετά το Μπρέξιτ.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας αντιμετωπίζει κύμα αμφισβήτησης, ενώ η σκληροπυρηνική πλευρά των Συντηρητικών την πιέζει πλέον ανοιχτά ακόμη και για σκληρό διαζύγιο χωρίς συμφωνία με την Ευρώπη. Κλυδωνισμοί ταυτόχρονα παρατηρούνται και σε συνταγματικό επίπεδο, καθώς απαιτείται η απορρόφηση στο εθνικό δίκαιο είσκοσι χιλιάδων νομοθετημάτων της ΕΕ μέσα σε εξαιρετικά λίγο χρόνο. Μέσα στο κλίμα αυτό η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων προβλέπεται δυσοίωνη για τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ το θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων (και Ελλήνων) πολιτών μετά το Μπρέξιτ κρέμεται από μια κλωστή, αφού αν δεν υπάρξει τελική συμφωνία, χιλιάδες Έλληνες θα βρεθούν μετέωροι, ενώ ούτε λόγος να γίνεται για αυτούς που θα θελήσουν να εργαστούν στη χώρα στο μέλλον.

Ανάλυση του διευθυντή της Ελληνο-Βρετανικής Πρωτοβουλίας Δημήτρη Γιαννουλόπουλου στη Νέα Σελίδα (23 Οκτωβρίου 2017). Πρόσβαση στο άρθρο εδώ.

Ολική ανατροπή ως προς το Μπρέξιτ; Πόσο πιθανή είναι; Από τι θα μπορούσε να εξαρτηθεί;

Το Σάββατο 17 Ιουνίου δημοσιεύθηκαν στα Νέα δηλώσεις του ιδρυτή της Ελληνο-Βρετανικής Πρωτοβουλίας σχετικά με τις βρετανικές εκλογές και την αναστροφή του κλίματος ως προς το Μπρέξιτ. Ο κ. Γιαννουλόπουλος δήλωσε στο δημοσιογρζάφο των Νέων Γιάννη Ανδριτσόπουλο ότι:

«Μετά τις εκλογές της 8ης Ιουνίου, το πολιτικό σκηνικό στη Μεγάλη Βρετανία χαρακτηρίζεται από απόλυτη σύγχυση, τόσο ως προς την κατάσταση στο εσωτερικό της κυοφορούμενης νέας Κυβερνητικής συμμαχίας των Συντηρητικών με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βορείου Ιρλανδίας (DUP) όσο και ως προς τη διαπραγματευτική θέση της νέας κυβέρνησης σχετικά με το Μπρέξιτ. Μπορεί η Τερέζα Μέι να υπόσχονταν ότι η εκλογή της θα αποτελούσε εχέγγυο για μια «ισχυρή και σταθερή ηγεσία» του τόπου, οι αλλοπρόσαλλες ωστόσο επιλογές της κατά την προεκλογική περίοδο είχαν τελικά αποτέλεσμα εκ διαμέτρου αντίθετο. Αυτή τη στιγμή αμφισβητείται έντονα – από «εχθρούς» και «φίλους» – η νομιμοποίησή της να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Μπρέξιτ, ενώ όλοι συμφωνούν ότι πρόκειται για πρωθυπουργό υπό προθεσμία».

 

«Το πρόβλημα ωστόσο για τη Μεγάλη Βρετανία δεν είναι απλά προσωποπαγές, κάτι που σημαίνει ότι λύση του δυστυχώς δεν μπορεί να προκύψει από μια απλή αλλαγή ηγεσίας. Το μείζον θέμα αυτή τη στιγμή είναι η πλήρης αδυναμίας χάραξης κυβερνητικής στρατηγικής για το τι ενδεχομένως θέλει ή μπορεί να επιτύχει η νέα κυβέρνηση μέσα από τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες. Η ήττα της Τερέζας Μέι έχει γίνει απόλυτα αντιληπτή ως ήττα του «σκληρού Μπρέξιτ», με τις φωνές για μια λύση στενής συνεργασίας με την ΕΕ μετά το Μπρέξιτ ολοένα να πληθαίνουν, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που ήδη αρχίζουν να εκτιμούν ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο παραμονής τελικά στην ΕΕ. Κορυφαία στελέχη της ΕΕ ήδη έσπευσαν άλλωστε να δηλώσουν ότι, αν η Βρετανία το επιθυμεί, μπορεί να εξακολουθήσει να είναι μέλος της ΕΕ, αν και θα πρέπει πρώτα να αντιληφθεί ότι ο «παλαιός» βρετανικός απομονωτισμός δεν θα είναι πλέον δυνατό να συμπλεύσει με το όραμα μιας «νέας», πιο ενοποιημένης, Ευρώπης, στη δημιουργία του οποίου το ίδιο το Μπρέξιτ φαίνεται ακούσια να συνέβαλε».

 

«Ίσως το σενάριο να ακούγεται ακραίο, όλα ωστόσο θα εξαρτηθούν από τις οικονομικές και πολιτικές συνθήκες που θα επικρατήσουν μέσα στους επόμενους μήνες. Αν η Βρετανία έχει περιέλθει σε τόσο δύσκολη θέση πριν ακόμη εκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις – πριν βρεθεί ενώπιος ενωπίω με έναν λογαριασμό του ύψους ενδεχομένως των 50 δις λιρών – και από τη στιγμή που παρατηρείται ήδη μια μεταστροφή της αντίληψης των πολιτών ως προς το Μπρέξιτ, πόσο σίγουρος μπορεί να είναι κανείς ότι δεν θα υπάρξει ολική ανατροπή;».

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το Μπρέξιτ οι οποίες είναι προ των πυλών, ο κ. Γιαννουλόπουλος πρόσθεσε:

«Σε τοίχο είναι πολυ πιθανό να προσκρούσει η Μέι και στις Βρυξέλλες, ακόμη και αν αποκλίνει από το δρόμο του σκληρού Μπρέξιτ. Ίσως μία κίνηση ικανή να αναστρέψει το αρνητικό για αυτή κλίμα θα είναι η μονομερής αναγνώριση του δικαιώματος διαμονής και εργασίας των ευρωπαίων πολιτών στη Μεγάλη Βρετανία, κάτι που και η δική μας δεξαμενή σκέψης (Britain in Europe) έχει επίμονα ζητήσει μόλις από την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος».

Οι βρετανικές εκλογές και οι συνέπειές τους για το Μπρέξιτ

Ποιες θα είναι οι συνέπειες των βρετανικών εκλογών για το Μπρέξιτ; Ποιοι ήταν οι κύριοι λόγοι που οδήγησαν την Τερέζα Μέι σε μια τόσο αναπάντεχη ήττα; Ποια αποδείχθηκαν ισχυρά χαρτιά για τον Κόρμπιν; Ποιες θα είναι οι οικονομικές συνέπειες του Μπρέξιτ για την Ελλάδα; Παρέμβαση του Δ. Γιαννουλόπουλου στην τηλεοπτική εκπομπή του Αντώνη Λιάρου, Αction Thema, στο Action 24 (με ταυτόχρονη παρέμβαση του Έλληνα Ευρωβουλευτή Καθηγητή Χρυσόγονου)

How will the UK elections impact upon the forthcoming Brexit negotiations? What were the main reasons for Theresa May's unexpected defeat? How did Jeremy Corbyn change the election period dynamics? What economic impact will Brexit have in Greece? Dimitrios Giannoulopoulos intervention in Greek television panel (and intervention from Greek MEP Prof Chrysogonos) 

Η Τερέζα Μέι έχει απολέσει την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος ως προς το Μπρέξιτ

Το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών σχολίασε για την εφημερίδα Τα Νέα η ελληνο-βρετανική πρωτοβουλία, με συνέντευξη του Δ. Γιαννουλόπουλου στον δημοσιογράφο της εφημερίδας Ιωάννη Ανδριτσόπουλου. Ο καθηγητής Γιαννουλόπουλος σχολίασε χαρακτηριστικά:

 

 Ή αναπάντεχη, ιστορική, «ήττα» της Τερέζας Μέι σε αυτές τις εκλογές δρομολογεί δραματικές εξελίξεις αναφορικά με το Μπρέξιτ. Ακόμη και αν επιβιώσει από τα πυρά που ήδη άρχισαν να εξαπολύουν εναντίον της ηγετικά στελέχη των Συντηρητικών και καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, έχει πλέον απολέσει την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος ως προς τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις. Προκήρυξε τις εκλογές με κυρίαρχο στόχο, φαινομενικά, την ενίσχυση της θέσης της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Απέτυχε παταγωδώς. Απέναντί της ορθώνεται απειλητικά (για το «σκληρό Μπρέξιτ») μια πιθανή συμμαχία φιλελεύθερων – φιλοευρωπαϊκών – πολιτικών δυνάμεων, αυξάνοντας πλέον τις πιθανότητες για μια ομαλή έξοδο από την Ευρώπη και τη δημιουργία στενής σχέσης συνεργασίας στο μέλλον, στο πλαίσιο σεβασμού των βασικών ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλάζει έτσι ριζικά και η κατάσταση σχετικά με τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στη Μεγάλη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των Ελλήνων, με τους Εργατικούς μάλιστα να έχουν δεσμευτεί ως προς τη μονομερή αναγνώριση των δικαιωμάτων αυτών από την πρώτη μέρα που θα αναλάβουν την εξουσία. 

Οι Εργατικοί υπόσχονται άμεση αναγνώριση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών

Το Brexit και το θέμα της παραμονής των 3.500.000 Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία ήταν ένα από τα κεντρικά θέματα στο πρόσφατο επεισόδιο της εκπομπής του Λάμπη Τσιριγωτάκη, "Στους Ήχους του Μπιγκ Μπεν", η οποία προβάλλεται από τις συχνότητες της ΕΡΤ1 σε μηνιαία βάση.

Η εκπομπή ανέλυσε τη θέση του εργατικού κόμματος που έχει δεσμευτεί ότι, αν αναλάβει την εξουσία, θα αναγνωρίσει αμέσως το δικαίωμα της παραμονής στους Ευρωπαίους πολίτες που διαμένουν στη Μεγάλη Βρετανία. Η υποψήφια βουλευτής με το κόμμα των Εργατικών, Joan Ryan, δήλωσε στην εκπομπή:  ‘’Το λιγότερο που μπορεί να κάνει η Βρετανίδα Πρωθυπουργός ως ένδειξη καλής θέλησης είναι να συμφωνήσει ότι στους Ευρωπαίους πολίτες που ζουν και εργάζονται εδώ και έχουν θετική συνεισφορά και είναι μέρος αυτής της χώρας θα πρέπει να δοθεί το δικαίωμα να μείνουν και σε αντάλλαγμα στους βρετανούς πολίτες, που εργάζονται και ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, να τους δοθεί το δικαίωμα να μείνουν.’’

Η κυβέρνηση όμως αποφεύγει να προσφέρει οποιαδήποτε εγγύηση ή δέσμευση στο θέμα αυτό, γεγονός που δημιουργεί δυσκολίες και ένταση στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για το Brexit.

Ο ιδρυτής της BiE Δημήτριος Γιαννουλόπουλος σχολίασε στον κ. Τσιριγωτάκη ότι ‘’αυτή τη στιγμή η Τερέζα Μέι έχει χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων" και "η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πάει ένα βήμα μπροστά ... ενώ δηλαδή αρχικά συζητούσαμε για μία αρκετά απλοϊκή, επί της αρχής αναγνώριση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών στην Αγγλία και αντίστοιχα των Βρετανών πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση λέει ότι δεν πρόκειται για ένα θέμα τόσο απλό και ότι χρειάζονται αρκετά σημαντικές συζητήσεις, γιατί αποσκοπούν σε μία σημαντική κατοχύρωση των δικαιωμάτων". Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Γιαννουλόπουλος εξήγησε ότι η ΕΕ ήδη μιλά για "25 διαφορετικές πτυχές των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών", ξεκινώντας δηλαδή από "το δικαίωμα διαμονής και εργασίας, αλλά περιλαμβάνοντας και ειδικότερες πτυχές, όπως το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή το δικαίωμα φοίτησης σε χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Πολιτικό μανιφέστο των Συντηρητικών και Μπρέξιτ

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ισαάκ Καρυπίδη για την Εφημερίδα των Συντακτών (19/5), ο ιδρυτής της BiE Δημήτριος Γιαννουλόπουλος δήλωσε σχετικά με το πολιτικό μανιφέστο των Συντηρητικών:

Οσον αφορά την αποχώρηση από την Ε.Ε., το πολιτικό μανιφέστο των Συντηρητικών κινείται, σε ιδεολογικό επίπεδο, στον άξονα του δόγματος που με τόση επιτυχία ανέπτυξε η παράταξη του Brexit κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος, δηλαδή της νομοθετικής -και όχι μόνο- ανεξαρτησίας της χώρας από τις Βρυξέλλες. Η Τερέζα Μέι ξεκαθάρισε ότι γι’ αυτήν το “σκληρό” Brexit αποτελεί τη μόνη επιλογή για τη “Μεγάλη Βρετανία”. Με τις χθεσινές της δηλώσεις επιβεβαίωσε ότι δεν επιθυμεί την παραμονή της χώρας στην “κοινή αγορά”.

 

Παράλληλα υιοθέτησε μια πολύ ανελαστική στάση στο θέμα της μετανάστευσης. Εθεσε ως στόχο τη μείωση των μεταναστών που παραμένουν στη χώρα στο τέλος κάθε έτους σε αριθμό μικρότερο από 100 χιλιάδες ανθρώπους. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και όσοι θα μεταναστεύσουν από την Ε.Ε. Στόχος δύσκολος που για να επιτευχθεί θα πρέπει να παρθούν πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Αρκεί να λάβει κανείς υπόψη του την περσινή καταμέτρηση, σύμφωνα με την οποία εισήλθαν στη χώρα και τελικά παρέμειναν 273.000 μετανάστες.

 

Ακόμη πιο επισφαλής για το μέλλον της χώρας είναι η δέσμευση στο Μανιφέστο ότι δεν αποκλείεται η αποχώρηση από την Ε.Ε. ακόμη και χωρίς την επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας, με βάση το νέο δόγμα ότι “καμία συμφωνία είναι καλύτερη από μία κακή συμφωνία” για τη Μεγάλη Βρετανία. Μπορεί κάποιοι να θεωρήσουν την επίδειξη τέ- τοιας αποφασιστικότητας από την πλευρά της Μέι χρήσιμο εργαλείο πίεσης έναντι των Ευρωπαίων στις διαπραγματεύσεις. Θα πρέπει να επισημανθεί, ωστόσο, ο σημαντικός κίνδυνος που εγκυμονεί μια τέτοια ακραία θέση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε αυτούς ανήκουν φυσικά και οι χιλιάδες Ελληνες που ζουν και εργάζονται στη χώρα. Αποχώρηση από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία θα τους αφήσει “ξεκρέμαστους”, στο έλεος της οποιασδήποτε πολιτικής αποφασίσει το Ηνωμένο Βασίλειο να ακολουθήσει στο μέλλον. 

Η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΕ (συνάντηση αντιπροσωπείας BiE-New Europeans με τη διαπραγματευτική ομάδα της ΕΕ για το Μπρέξιτ του Michel Barnier)

Αντιπροσωπεία αποτελούμενη από μέλη της Britain in Europe και των 'New Europeans' συναντήθηκε τη Δευτέρα, 22 Μαϊου, στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τα μέλη της Task Force του Michel Barnier για το Μπρέξιτ.

 

Την BiE εκπροσώπησε ο ιδρυτής της, καθηγητής Δημήτρης Γιαννουλόπουλος. Κατά τη συνάντηση ο κ. Γιαννουλόπουλος παρουσιάσε τα αποτελέσματα νομικής ανάλυσης εμπειρογνωμόνων της BiE, σχετικά με την υποχρέωση που πηγάζει από το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ειδικότερα το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σχετικά με προστασία της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής του ατόμου, και το συμπέρασμα που προκύπτει από αυτή σχετικά με την ανάγκη άμεσης αναγνώρισης του δικαιώματος των Ευρωπαίων πολιτών να παραμείνουν στη Βρετανία (και αντίστοιχα του δικαιώματος των Βρετανών πολιτών να παραμείνουν σε χώρες της ΕΕ στις οποίες διαμένουν).

 

Κατά τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι της ομάδας Barnier επιβεβαίωσαν ότι η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΕ, και απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ως προς τη μελλοντική σχέση της ΕΕ με τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ κάλεσαν την BiE  να υποβάλει νέα, ακόμη πιο αναλυτική, έκθεση, ως προς τις συνέπειες που μπορεί να έχει το άρθρο 8 της ΕΣΔΑ για τις μετέπειτα διαπραγματεύσεις.

Ενισχυμένη η Ευρώπη στις διαπραγματεύσεις για το Μπρέξιτ μετά τις γαλλικές εκλογές

Μετά τις πρόσφατες εκλογές στην Ολλανδία και τη Γαλλία, η Ευρώπη βγαίνει ενισχυμένη από την ψυχολογική δοκιμασία που ακολούθησε το Μπρέξιτ και είναι σε θέση να υιοθετήσει σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις με τη Μεγάλη Βρετανία σχετικά με την αποχώρηση της τελευταίας από την ΕΕ.

Αναλυτική συνέντευξη του ∆ημήτρη Γιαννουλόπουλου στον Ισαάκ Καρυπίδη στην Κυριακάτικη Real News. 

PM Tsipras on Brexit: protection of Greek citizens' rights is our top priority

The protection of the rights of Greek citizens - the more than 70,000 people who live, study and work in the UK - is the Greek Government's top priority on Brexit, PM Alexis Tsipras told journalists at the end of the Special European Council that decided the Brexit guidelines (28 April 2017).

Other key priorities for Greece included safeguarding trade relationships, and tourism from the UK, he added.

PM Tsipras took note of the speed in reaching agreement on this occasion, but predicted that the negotiations will be highly complex, notably in relation to the UK's exit bill. He also noted that the timescale was an ambitious one.

Tsipras observed that this Special Council had opened a new - not so pleasant - phase (in the history of the EU), expressing regret that Brexit had happened. Europe should learn lessons from Brexit, he insisted; 'we should work hard towards a better, more democratic Europe', he concluded.

Τhe statements in full can be accessed from here.

BiE expert calls upon European Parliament President to support EU citizens' rights motion

Dr. Ruvi Ziegler, an adviser to the 'New Europeans' pressure group and a 'Britain in Europe' expert, attended the meeting in London with the President of the European Parliament, Antonio Tajani.

 

Dr Ziegler argued for the adoption of a motion drafted by New Europeans which is calling for parallel guarantees of rights of EU citizens in the UK and UK citizens in the EU-27.

Read the full story here

Government confirms funding for EU students for 2018 to 2019

Press release - 21 April 2017

The Government has today (21 April 2017) announced that EU students will remain eligible for undergraduate, master’s, postgraduate and advanced learner financial support in the academic year 2018 to 2019.

EU nationals will also remain eligible to apply for Research Council PhD studentships at UK institutions for 2018 to 2019 to help cover costs for the duration of their study.

Britain in Europe welcomes the announcement, and encourages the Government to continue to seek avenues to secure EU students' access to the higher education system in the UK.

Read our full response here

Press release - Parliamentary Committee White Paper goes in the right direction re EU citizens' rights and future immigration policies

Right to private and family life protects EU citizens in the UK

"EU citizens in the UK who currently do not fulfill the criteria for the obtaining of a permanent residentship, can claim protection via Article 8 of the European Convention on Human Rights, particularly where they can demonstrate that they have been integrated in the life of the country, e.g. where they have developed relevant professional activity or have other links that provide evidence that their private and family life would be violated if they had to leave the country", stressed Dr Dimitrios Giannoulopoulos at an interview to Labis Tsirigotakis, published at the Sunday newspaper "Ethnos", on 2 April 2017.

Director of Liberty castigates Government on EU citizens' rights

Martha Spurrier, the Director of Liberty - the biggest domestic human rights organisation in the UK - has castigated the Government for not providing reassurances to EU citizens in the UK, reminding that the Leave campaign had committed to protecting EU citizens' rights in the UK. "People are not bargaining chips", she added, and "it is absolutely right there will be legal claims ... people who have settled here, and have families here, will look to the Human Rights Act to make sure that their family rights are protected".

Liberty will "definitely" take action in this area, she explained. "There was no mandate (in the EU referendum) to reduce rights protection for EU citizens or for British nationals, so [Liberty] is working very hard to ensure that the Brexit process does not result in diminishing rights protections, and that applies to EU citizens, to British citizens, but also victims of crime, people whose data protection rights has been breached... there are so many areas where the EU confers rights protection on the UK, and Liberty very firmly believes these rights must stay intact".

You can learn more about Liberty's work here.

Μπρέξιτ: το κουτί της Πανδώρας ανοίγει η Τερέζα Μέι

​Άρθρο του Λάμπρου Τσιριγωτάκη με αναλυτικές δηλώσεις Δ. Γιαννουλόπουλου

Political ping pong in UK Parliament leaves EU citizens agonising over their right to stay in the UK

The House of Lords' amendment on EU citizens' rights fell on deaf ears in the House of Commons. The Government continues to refuse to reassure the 3 million EU citizens in the UK.

 

In this extensive interview for the national Greek television broadcaster ERT, as part of Labis Tsirigotakis' monthly programme (Στους Ήχους του Μπιγκ Μπεν'), BiE Director, Dr Dimitrios Giannoulopoulos, spells out the risks for EU citizens in the UK, and what can be done to address the challenges.

Please reload

bottom of page